یکشنبه, سپتمبر 22, 2024
Home+آیا علت تضاد ها وتعصبات واقفاً انحصار قدرت قومی است؟

آیا علت تضاد ها وتعصبات واقفاً انحصار قدرت قومی است؟

دودیال

رسانه ها؛ بالخصوص درین اواخر علت اوضاع پریشان کنونی را انحصار قومی قدرت تبلیغ مینمایند. یعنی جنگها، تضادها، کشمکش و پیچیده گی اوضاع  را نادرست معرفی مینمایند، حتا درین راستا اصطلاحات بسیار افراطی مانند فاشییزم را استعمال مینمایند، درحالیکه مفهوم فاشیزم در وضعیت افغانستان دیده نشده و استعمال آن واقعیت ندارد، ولی اگر از منظر دیگر بنگریم، علت این وضع چنین خواهد بود :

طور مثال؛ وقتی تنظیم ها خود را فاتح فکر کردند و هوای قدرت به سر شان زد، در عین حال هرکدام حریف را نیز در مقابل خود میدیدند. بخاطر اینکه بتوانند بالای حریف غلبه یابند و قدرت را به تنهایی در انحصار در آورند،  در پهلوی سایر وسایل، مانند تبلیغ، پول، فریب، خدعه، نیرنگ، زور و غیره یکی از وسایل را (قوم وزبان) قرار دادند. ازینکه  افغانها و در هرجا وهرکس دیگر طبعاً در قدم اول از قوم، بعد ازآن از وطندار و بعد هم از همکیش خود طرفداری مینماید، بدین سبب تنظیم که رهبر آن پښتون بود در تلاش  زیرحمایه قرار گرفتن پشتونها برامد، تاجک در تلاش حمایت تاجکها ،…. بالاخره شقوق و درزهای در اقوام نمایان و هر قدر مسابقه احراز قدرت شدید تر شد، به همان اندازه موضوع قومیت وزبان نیز برجسته تر وتضادها عمیقتر گردید، تا اینکه متاسفانه موضوع به سرحد تباهی ملی رسید. به این ترتیب منشا تعصبات (لیدرها) و (سیاه سیون) نا بکار بودند، نه قوم وزبان ومردم شریف . متاسفانه  رسانه ها نیز مسئولیت و اخلاق مسلکی شان را درک نتوانستند و نااگاهانه به تبلیغات و نقل قولها و مصاحبه های ناسنجیده پرداختند.

هرگاه حرص مادیات، قدرت، سلطه و آز مال ومنال نمی بود، موضوع قومیت و زبان مطرح نمی شد. انگیزه ی قدرت طلبی  گرسنګی، فقر و محرومیتهابود و است؛ ورنه در اکثریت مطلق کشورها اقوام، مذاهب و زبانهای  گوناگون وجودداشته، آنها تنوع ( diversity) را یک نعمت میدانند.

درک این قلم از جریان آغاز رقابت، کشمکش، برجسته سازی و حمایت طلبی و بالاخره به تیکه گرفتن  اقوام، این است که انحصار قدرت عامل تضاد بین اقوام عزیز نبوده، بلکه  خواسته اند زبان و قومیت را وسیله ی احراز قدرت و انحصار برامتیازات بسازند. پس وقتی از لابلای تحلیل فوق دیده شود، موضوع دگرگونه و حتا سرچپه یا وارونه  انچه است که امروز رسانه ها به غلط سر  داده اند، علت را معلول و معلول را علت ساخته اند.

اما باید متوجه بود:  این دشمن است که میخواهد یک قوم را علیه قوم دیگر و مذهب را علیه مذهب دیگر قرار دهند و با تکرار مکرر و پی درپی  وتبلیغ،  دروغها را حقیقت جلوه میدهند تا سرحدیکه تقریباً نزدیک به پذیرفتن این دروغها شده ایم !  پس چرا واقعیت را نگوییم.  واقعیت این است که هیچ قوم شریف ما ملامت نیست، بلکه این حریصان و آزمندان قدرت اند که فاجعه آفریدند.

راه حل: هرگاه اقتصاد کشور را بهتر سازیم، فرصت های استخدام راایجاد، خدمات عامه را باکیفیت تر توسعه دهیم، دانش را تعمیم بخشیم، ارزشهای مشترک سرزمین را محترم شمرده حس مالکیت وطن واحد را القا نماییم ، مشکل حل خواهد شد. پس همه باهم، در راه اعمار وطن عزیز!

4 COMMENTS

  1. سلام و احترامات
    با تایید نوشته ې پوهاند دودیال صاحب، همان فورمول چرچل انګلیس است که ” اګر مېخواهید یک ملت را تحت استعمار قرار دهید ، یک اقلیت فاسد را بر اکثریت بېسواد و بېخبر حاکم بسازېد!!”
    وما و شما درین ۲۰-۳۰ سال ګذشته وحتی قبل از آن دیدیم که همین فارمول از طرف ایجڼټ های ګوناګون داخلي ، منطقه يي و خارجه يي در وطن عزیزعملي شد و هنوز هم دوامدارد.
    پوهاند صاحب بشیر خان دودیال صیب! که دا پورتنۍ لیکنه مو په پښتو هم ولیکئ تر څو پخواني او اوسني چارواکي ې مطالعه کړي او تر څو تعصبات له منځه لاړ نه شي ؛ په ملیاردونو ډالرو هم ملک آباد نکړ ځکه فساد او…. موجود وو.
    ان اکرمکم عند الله اتقیاکم.

  2. ګران، منلی او ښاغلی زړور ساپی صاحب الســــلام علیکم.
    په همدې موضوعاتو می په پښتو هم لیکنې کړي دي، دا به هم پښتو کړم، په سترګو. له نظر ورکولو مو مننه کوم.

  3. سلام
    Diversity
    جوامع انسانی در علوم انسانی برحسب نگرش ها٬ارزشها٬اداب ورسومی در نوع زندگی مادی دارای فرهنگ های متنوعی هستند.
    گوناگونی فرهنگ انسانی هنجارهای اجتما عی خاصی را که بیان گر باید ها ونباید ها٬ بگو مگوها٬بگیر ونمان زندگی در ان جامعه است ٬ مطرح می سازد.
    رادیو ٬تلویزیون٬مطوعات٬سینما٬٬ تیاتر وسایل وابزار موثر دررسانه نقش مهمی دارد . تقلید کور کورانه ٬خود خواهی و نمایشی ٬ پروگرام واهی وبی دانش نمیتواند از:
    الف-ثبات هویت ملی
    ب-تقویت خود باوری
    ج-انباشت ونگهداشت تجارب فرهنگی
    د-افزایش توانایی
    ه-بهره برداری از سرمایه ملی وانسانی
    استفاده بعمل اورد.متاسفانه تمام پروگرام های تلویزیون طفلانه است برخورد فکری ومعنوی در مسایل وتحلیل تربیت واخلاق ندارد.
    فبشر عبادالذین یستمعون القول فیبتغون احسنه.
    فراز ونشیب فاشیزم اماتورانه وبکار برد واژه های تحت تاثیر شرایط محیطی٬ تهاجمات خارجی وداخلی٬مهاجرت واستخبارات پیمان مردارخور ناتو ومنتو ٬ مداخله علنی سوپر پاور از عواملی هستند که رسانه ها را و سطح پختکی علمی رسانه ها را به پرسش می برد
    انتر نت و سوشال میدیا بعد دیگر معضله است .

  4. اگر تاجک به تاجکستان و ازبک به ازبکستان و ترکمن به ترکمنستا و غیزه برگردند، حساب اقلیت و اکثریت حل میگردد. گریختگی های ملک خویش در افغانستان دعوی پادشاهی میکنند. افغانستان تنها و تنها مملکت هزاره و پشتون است. مقدونی ها و کثافات اسکندر خبیث و اروپای را به بیرون کنید!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

ادب