نوشته : غ. جانباز
امام علی رحمان رئیس جمهور تاجکستان اخیرا در “کاخ خلق های” این کشور با جنرال عاصم ملک رئیس عمومی آی. اس. آی. پاکستان ملاقات نموده است.
رسانه های دولتی تاجکستان خبر می دهند که طرفین حین ملاقات روی مسایل گوناگون مناسبات دو کشور که محور اساسی آنرا تأمین امنیت منطقه ئی تشکیل می دهد گفتگو نموده اند. جزئیات بیشتر تا هنوز رسانه ای نشده است. اما اینکه، سفر منیر به دوشنبه در اوج تنش های لفظی و زد و خورد های مسلحانه در ماورای خط فرضی دیورند میان جنگجویان طالب و نظامیان پاکستانی صورت گرفته پرسش های معینی را در باره اهداف اصلی این سفر برانگیخته است.
برخی از منابع غیر رسمی یاد آوری نموده اند که آجندای مرکزی گفتگو های منیر و رحمان را جستجوی طرق هماهنگی ساختار های دولتی و امنیتی دو کشور برای تقابل در برابر طالبان افغانستان و طالبان پاکستان تشکیل می داد.
منابع خاطر نشان می سازند که پس از تصادمات مسلحانه اخیر میان جنگجویان طالبان و نظامیان پاکستانی در دو سوی خط دیورند، رئیس استخبارات پاکستان در پی یافتن متحدین بالقوه منطقه ئی افتاده است.
عده ای از حلقات نزدیک به گروه های مقاومتی افغانستان حتی از احتمال گشودن “جبهه دوم” علیه طالبان از خاک تاجکستان یاد آور شده اند.
قرار معلوم، برخی از سران مخالفین مسلح و غیر مسلح طالبان در تاجکستان به سر می برند و (یا) گاه، گاه به آنجا سر می زنند. مناسبات رسمی حکومت تاجکستان با گروه حاکم در کابل و کندهار نسبت به سایر کشورهای منطقه در پائین ترین سطح قرار داشته و دوشنبه همدردی سیاسی و گاهی هم تباری خود را از بعضی مقاومتگران ضد طالب پنهان نمی دارد.
علیرغم آنکه، برخی از منابع بالای ملاقات رئیس آی. اس. آی. با سران مقاومت در دوشنبه تأکید می نمایند، لیکن، اینکه مقامات تاجکستان زمینه همچو ملاقاتی را در خاک خود مهیا ساخته باشند، هنوز توسط منابع رسمی و بیطرف تائید نشده است.
به نظر اینجانب، در اوضاع و شرایط کنونی، ظرفیت اقتصادی و نظامی و سایر عوامل بالفعل به تاجکستان موقع نمی دهد که اینکشور داخل اتحاد نظامی با پاکستان بخاطر سرکوب فزیکی طالبان گردد. فعال شدن نظامی تاجکستان در مسایل افغانستان (آنهم در تبانی با پاکستان) در حال حاضر در تضاد با پالیسی های کشور های نزدیک به این کشور، از جمله ترکمنستان، ازبیکستان، قرغزستان، قزاقستان و حتی چین و روسیه قرار خواهد گرفت و دور از امکان است که حمایت آنها را کسب نماید.
این کشورها در حال حاضر در تعاملات گسترده اقتصادی – سیاسی با گروه حاکم در کابل و کندهار قرار داشته و بعید به نظر می رسد که از اقدامات احتمالی مشترک نظامی پاکستان و تاجکستان استقبال نمایند.
از جانب دیگر، تاجکستان عضو سازمان پیمان امنیت دسته جمعی که در محوریت روسیه ایجاد گردیده نیز می باشد. در خاک تاجکستان در امتداد سرحد با افغانستان بزرگترین پایگاه امنیتی روسیه در قاره آسیا مستقر بوده که اخیرا بنابر تقاضا های مکرر مقامات تاجکستانی با تسلیحات عصری تر مجهز گردیده و عملا به “کمربند امنیتی” بی سابقه مبدل شده است. حتی اگر فرض کنیم که تاجکستان به نحوی با نظامیان پاکستانی طرح های مشترک عملیات های نظامی را در خاک افغانستان علیه طالبان پیاده نماید، اینگونه اقدامات که عواقب غیر قابل پیش بینی در پی خواهد داشت، بدون مجوز مسکو، به حیث نزدیک ترین متحد نظامی و اقتصادی تاجکستان محتمل نخواهد بود.
در عین حال، تصور می رود که اسلام آباد و دوشنبه موضعگیری های سیاسی شانرا در قبال حاکمان فعلی کابل و کندهار نزدیکتر، درشتر سازند و به تبادله و هماهنگ ساختن معلومات استخباراتی مرتبط به گروه های دهشت افگن، به شمول طالبان بپردازند.
طوریکه همه شان درجریان هستند پاکستان بعد سال های ۲۰۲۰ در انزوا اقتصادی و در اخیر د انزوای سیاسی قرارګرفته چون کمک های قبلی غرب بالخصوص امریکا و برتانیا متوقف شوده چون امریکا و برتانیا در حال حاضر در کمک به اکراین، اسرایل و در سوریه است
زمانیکه ۲۰۰۱ امریکا بعد از حملی ۱۱ سپتمبر اعلان کرد پاکستان یک آنرا انتخاب کنند (متحد امریکا یا متحد ګروهای ضد امریکا) که پاکستان بازی دوګانه را شروع کرد قابل یادآوریست که امریکا از چنین فعالیت و بازی دوګانه درجریان بود ولی امریکا دچار مشکلات در افغانستان بود زمانیکه از افغانستان بیرون رفت حال فهمیدند که پاکستان بازی دوګانه در مقابل ما داشته. چون ترمپ در دوره اول ګفت که ما به پاکستان بیشتر از ۳۳ میلیارد دالر کمک کردم ولی پاکستان با ما خیانت کرد
حال فعالیت های نظامی طالبان پآکستان در مقابل نظامیان آن کشور روز به روز افزود شده میرود و دراین اواخر سفر نماینده ګان به افغانستان بخاطر ازبین بردن طالبان پاکستان همکاری طلب نمود که جواب منفی دریافت کرد که بعد چند ساعت در پکتیکا حمله نمود و در شبکه اجتماعی اعلان کرد نظامیان پاکستان کوریدور واخان را تصرف کرد ولی وزیر دفاع افغانستان دوباره جواب داد.
ازینکه ملت پاکستان بالای دولت شان بی اعتبار نشوند به تاجکستان سفر کرد، قابل یادآوریست که ترمپ در اعلان انتخاباتی ګفته بود که بر هر قسم میشود ګرفتن دوباره میدان هوایی بګرام هستم،
ازینکه رئیس استخبارات پاکستان به تاجکستان سفر میکند مسولین بلند رتبه طالبان بالخصوص ملابرادر اخوند و وزیر دفاع و رئیس استخبارات باید په هند سفر کنند تا پاکستان بدانند که همچو فعالیت را انجام داده میتوانیم
تاجکستان بیچاره مثل یک طفل است. استخبارات پاکستان بسیار زرنګ و چوتار است در ظاهر یک چیز ولی در عمل برعکس است پاکستان با طالب یک جنګ ساختګی شروع کرده که دنیا را فریب بدهد. خواهید دید که بعد ازهیمن ملاقات ګروها طالب به تاجکستان وارد و عنقرییب تاجکستان طالبی را مشاهده خواهید کرد و بعد ازان صوبه پنج پاکستان ساخته میشود و شامل ولایت ګلګت شده واخان محل تفریحګاه تابستانی پنجابی ها میشود جانباز صاحب هم مانند غنی عجب ساده است.
د طالبانو د ختمولو د پاره اصلي پالیسي دا ده چې په غیرمستقیم ډول هیبت الله حمایه شي. ایران او پاکستان همدا کار کوي. امریکا هم اول منصور وواژه چې د هیبت مشري ته لار جوړه شي او بیا یې د دوحې تړون وکړ. امریکا د طالب ذلت او شرمول غواړي او د هیبت الله فرمانونه يې دغه هدف په ښه ډول پوره کوي.